Detalii tehnice

1. Ce sunt razele infraroșii?

Razele infraroșii sunt radiații electromagnetice a căror lungime de undă este superioară luminii vizibile, aflându-se la polul opus al spectrului față de lumina ultravioletă. 

Radiațiile infraroșii sunt o parte din razele soarelui. Razele infraroșii se propagă în spațiu cu viteza luminii, furnizând energie.

Razele emise de soare, numite și radiații globale, se divizează în raze ultraviolete, lumină vizibilă (lumina rosie) și raze infraroșii (infra = sub în latină, infraroșii – raze invizibile cu ochiul liber).

Soarele nu este singurul generator de radiații infraroșii, ci toate obiectele calde – cele aflate peste temperatura de 0 absolut – emit radiații infraroșii. Cu cât un obiect este mai cald cu atât emite mai multâ energie sub formă de radiații infraroșii. Chiar și corpul omenesc emite radiații infraroșii în lungimea de unda 8-11µm.

Soarele este sursa principală a acestei energii radiante de care avem parte în fiecare zi. Infraroșiile sunt partea invizibilă a razelor soarelui.

Radiațiile infrarosii sunt invizibile pentru ochiul uman, dar caldura lor poate fi simtiță. Când razele infraroșii intră în contact cu o suprafață, energia radiată este absorbită de atomii aflați în suprafață, indiferent de temperatura aerului. Acest fenomen explică faptul că într-o vacanță de iarnă oamenii se pot bucura de o baie de soare placută la temperaturi exterioare relativ scăzute și au o senzație de cald plăcut.

2. Ce este turmalina, ce sunt ionii negativi și care este importanța lor ?

EMISIA DE IONI NEGATIVI se realizează în baza unei tehnologii de ultima oră la baza căreia stă un mineral – TURMALINA – cu proprietăți deosebite în ceea ce privește emisia de ioni negativi. TURMALINA este o piatră semiprețioasă cu proprietăți curative excepționale, proprietăți care nu se mai regăsesc la niciun alt material de pe planetă. Proprietățile incredibile ale acestui material au făcut ca unii specialiști să il considere un mineral de proveniență extraterestră! IONII NEGATIVI emiși de către acest mineral au un rol foarte important în anihilarea radicalilor liberi, efectele resimțite de către organismul uman fiind foarte importante în ceea ce privește intârzierea apariției efectelor îmbătrânirii, o îmbunătățire substanțială a tonusului psihic și o intărire substanțială a sistemului imunitar. 

V-ați întrebat vreodată care este motivul pentru care este recomandabil să ne aflăm cât mai des afară, în aer curat? Ori de ce simpla deschidere a ferestrei nu este suficientă? Deoarece, în atmosferă și mai ales la munte, sunt prezente așa numitele „VITAMINE ALE AERULUI”, care lipsesc din locuințele noastre, aceste „vitamine” nu sunt altceva decât aeroioni negativi, lipsiți de gust și miros, cu efecte binefăcătoare asupra organismului.

Această adevarată „uzină de vitamine”, pe lângă împrospatarea aerului din casele noastre, are un rol important in profilaxia si tratamentul unor afectiuni si boli. Ionii sunt particule încarcate electric , rezultati ca urmare a actiunii unei cantitati suficiente de energie aupra unor molecule ca: O2 , CO2 , H2O , astfel incât acestea pierd sau câstiga un electron. Electronul liber se cupleaza cu o molecula alaturata care se transforma în ion negativ.

 

 

Molecula originala din care a plecat electronul devine acum ion pozitiv cu un rol daunator pentru sanatatea omului deoarece aceasta interfereaza cu particule de praf si alte elemente nocive din atmosfera formând particule mai mari.
Particulele încarcate negativ au o durata mica de existenta, fiind în schimb deosebit de mobile. In natura ionii se formeaza într-o multitudine de moduri. In general sunt generati de razele cosmice, razele ultaviolete, frictiunea curentilor de aer, caderile de apa si plantele. Ca exemplu putem da acele de brad si ferigile care emit cantitati relativ mari de ioni negativi.

Unii specialisti din domeniu ( Fred Soyka , Bruce Rosenberg) sustin ca datorita influentei solare si lunare asupra suprafetei pamântului si apei , aerul este fortat sa iasa din pamânt respectiv ionii pozitivi, (deoarece pamântul are o încarcare global negativa) asa-numita respiratie „toxica” (cu ioni pozitivi).
In mod uzual doar o cantitate infinitezimala din atomii din atmosfera sunt ionizati.
In mod normal ionii pozitivi si negativi sunt ca numar de valori sensibili egale , cu o mica marja în plus pentru ionii pozitivi. Totusi în unele regiuni ( malul marii , cascade de apa) unde apa se afla intr-o continua miscare proportia se schimba devenind 2000 ioni negativi fata de 1000 ioni pozitivi pe cm3.

S-a constatat ca acest raport este de departe cel mai benefic pentru fiinta umana. La polul opus s-a constatat ca furtunile din desertturi sau alti curenti de aer cald modifica numarul de ioni din atmosfera pâna la un raport de 33/1 în favoarea ionilor pozitivi. Ca exemple: Sharan în Israel, Foehn în Alpi, Sirode, Sino, Mistral, Bora, Yoni
Oriunde în lume efectul lor asupra fiintelor umane este unul deosebit de nociv.
Totusi cel mai nociv sistem , din punct de vedere al încarcarii cu ioni pozitivi ramân marile aglomerari urbane si industriale. Gazele de esapament, smogul industrial, rezidurile de anvelope, fumul de tigara, cenusa , toate distrug ionii negativi fie neutralizându-i, fie încarcându-i chiar pozitiv.
În interiorul blocurilor moderne cu peretii de ciment si fier se formeaza adevarate custi Faraday electromagnetice, care absorb sarcinile negative, lucru facut si de surse de apa, de aer conditionat, cuptoare cu microunde.
Sarcina electrostatica pozitiva a produselor din materiale plastice omniprezente completeaza acest tablou sumbru pentru ionii negativi care nu depasesc 100/cmc în orice încapere fata de valoarea uzuala de 1000 sau benefica de 2000.
Conform teoriei unuia dintre pionierii studiului actiunii ionilor, Vasiliev, ionii negativi actioneaza asupra terminatiilor nervoase din plamâni modificând starea sistemului nervos central si de acolo asupra organelor periferice.

Doctorul Albert Kruger a descoperit ca ionii negativi maresc rata vitezei de oxidare a serotoninei din sânge. Pe de alta parte el a observat ca ionii pozitivi încetinesc viteza de baleiere a cililor din esofag de la 900 la 600 cicluri pe minut, diminuând mobilitatea mucoasei, scazând astfel rezistenta la factorii patogeni din aer.
Ionii pozitivi favorizeaza vasoconstrictia si maresc ritmul respiratiei. Ionii negativi reduc nevroza si anxietatea , maresc apetitul si setea, cresc stimulii sexuali.

În urma unui experiment cu generatoare de ioni negativi într-o gradinita s-a constatat ca a crescut puterea de concentrare a tuturor copiilor, cei hiperactivi au devenit mai calmi, iar senzatia de oboseala s-a diminuat în cazul tuturor subiectilor, ionii negativi din creier marindu-le totodata amplitudinea ceea ce conduce la o putere de concentrare sporita. De asemenea acestia favorizeaza din lobul occipital în cel parietal, temporal, ajutând în propagarea undelor cele din urma în lobul frontal , într-o distributie uniforma, generând o stare de calm.
Din punct de vedere fizic se amelioreaza alergiile, sinuzitele, astmul bronsic, migrena, arsurile si durerile postoperatorii.

Este cunoscut ca este mult mai usor sa preintampinam boala decat s-o tratam. Numai ca in zilele noastre e foarte greu, data fiind poluarea care ne inconjoara, sa respiram aer curat in orase. Ca sa putem face acest lucru, e necesara o excursie la munte ori la mare, lucru care nu esre intotdeauna la indemana din cauza costurilor sau a lipsei de timp liber.

Si totusi trebuie sa respiram tot timpul aer curat si neviciat, nu doar cateva zile pa an. Care ar fi solutia? Tocmai acest aparat minune. Nu numai ca puteti aduce in casele dvs. sau la locurile de munca prospetimea si puritatea aerului montan, dar acum va e la indemana sa beneficiati si de proprietatile curative ale panoului radiant SUNJOY. S-a constatat ca in urma folosirii sale se mareste capacitatea de munca fizica si intelectuala cu aprox. 15-20%.
Totodata aparatul are un rol de neutralizare a ionilor pozitivi ce sunt emanati de catre aparatele electrice (computere, televizoare, radiouri, etc).

Scaderea concentratiei de praf, a alergenilor si microbilor de 8-10 ori, precum si reducerea de 10-20 ori a rodonului (element radioactiv eliminat de sol si de constructie), reprezinta un alt atuu in favoarea utilizarii sale. In ceea ce priveste efectele benefice asupra anumitor boli va prezentam pe scurt cateva din ele:

Boli ale sistemului cardiovascular: In tromboflebita, hipertonie, hipotonie, stenocardie, neuroza inimii, dereglari neinsemnate ale circulatiei sanguine intracraniene – posedand o actiune anticoagulanta aeroionii negativi imbunatatesc circulatia sangelui. Drept rezultat se franeaza formarea depunerilor de colesterol pe peretii vaselor sanguine si se normalizeaza tensiunea arteriala.

Bolile sistemului respirator:
In infectiile respiratorii acute, bronsite cronice, bronhopneumonii, tuberculoza de gradul unu – se stabileste stratul de protectie a alveolelor plamanilor (surfoctant), protejand alveolelor de inflamatie, hematoame, distructii inflamatorii si embolii. Plamanii se indreapta si se maresc in volum.

Bolile schimbului de substante:
In alergii, urticarie, dermatite si alte tipuri de reactii alergice se micsoreaza concentratia alergenilor si prafului, devin mai rare si mai usoare crizele de alergii, dispar si se micsoreaza urticaria si dermatitele.

Bolile de piele:
Eczeme, plagi, ulceratii, se micsoreaza intensitatea durerii si infectarea microbiana a plagilor, se intensifica perioada de convalescenta.

Bolile sistemului gastro-intestinal:
Gastroduodenita cronica, ulcer gastro-duodenal, in deschineziile cailor biliare terapia cu ioni anihileaza urmarile stresului normalizand activiatea celulelor secretorii ale stomacului, se micsoreaza durerile, dispar dereglarile dispeptice, se intensifica regenerarea mucoasei tractului intestinal.

Boli ale sistemului endocrin:
In dereglarea ciclului menstrual, in caz de hipolactatie, dereglari sexuale se imbunatateste alimentatia cu sange a organelor bazinului mic si a glandelor cu secretie interna. Se normalizeaza ciclul, se maresc lactatia si activitatea sexuala.

Bolile sistemului nervos:
In cazul stresului, oboselii cronice, neurozelor, neuralgiilor, durerilor fantoma terapia aeroionica are actiune antistresanta pe baza normalizarii schimbului ionilor de calciu in celule.

Bolile ochilor sunt de asemenea ameliorate:
In cheratite, blefarite, cheratoconjunctivite, glaucom, cataracta, se micsoreaza durerile, fotofobia, se incetineste dezvoltarea glaucomului si cataractei. 

Principiul de lucru:
In panoul radiant SUNJOY, fluxul aeroionic se formeaza cu ajutorul descarcarii incetinite, avand ca efect saturarea incaperii cu aeroioni negativi, care, inspirati fiind, isi cedeaza incarcatura electrica hematiilor din sange, iar acestea celulelor din organism normalizand astfel schimbul de substante. Utilizare:
Incaperi de locuit, birouri, institutii de invatamant si sportive, institutii medicale si profilactorii, restaurante, piscine, scoli, gradinite, birouri, magazine, hale, biserici, hoteluri, ateliere, incaperi cu praf de hartie, ciment, elemente radioactive.

3. Avantaje panouri radiante:

  • sunt ecologice: nu degaja fum, noxe, CO, etc.
  • durata de viata cuprinsă între 10-15 ani si nu necesita intretinere speciala.
  • Pentru instalarea de panouri radiante nu este supusa/ limitata de existenta unor prescriptii tehnice legislative deci nu sunt necesare/ oligatorii avize sau autorizatii iar montajul poate fi facut chiar de catre beneficiar fara a fi nevoie de experienta in instalarea de sisteme si instalatii termice.
  • încalzirea cu panouri radiante infrarosu este sigură atat din punct de vedere al securităţii si sanatatea persoanelor cat si a sigurantei si stabilitatii in functionare: risc scazut la incendiu si nu polueaza.[8]
  • sunt recomandate pentru incaperi cu inaltime mai mare 4-6m, acolo unde incalzirea cu surse clasice nu este eficienta, deoarece s-ar incalzi un volum mult mai mare de aer, implicit cu costuri ridicate, ceea c ear fi inutil.
  • incalzirea cu panouri radiante infrarosii poate avea efecte proprice asupra corpului uman: stimuleaza circulatia sangelui – hipotensivi, nu exista miscare/ circulatie de aer in camera, deci nici miscare de praf, mirosuri, nu se usuca aerul: astm bronsic sau afectiuni reumatice severe.
  • costurile totale de achiziţie si montare a panourilor radiante sunt mai mici in comparatie cu instalarea unui sistem clasic de incalzire (centrala termica si radiatoare). Montarea şi punerea in functiune a panourilor radiante se face intr-un timp de 2-3 ore si nu necesita lucrari complicate.

4. Ce sunt panourile radiante?

Panourile radiante sunt instalatii de incalzire bazate pe panouri de incalzire cu radiatii infrarosu, care furnizeaza confort, avand un consum de energie mai mic. Difuzarea caldurii provine de la panoul montat pe un perete si se propaga uniform de la podea pana in tavan, patrunzand in toate colturile, evitandu-se astfel aparitia igrasiei sau mucegaiului.

Panourile radiante elimina definitiv vechile calorifere, oferind, pe langa altele o mare libertate de decorare a interiorului.

In comparatie cu sistemul de incalzire pe baza unei centrale termice pe gaz sau lemn, panourile radiante nu necesita avizare, nu prezinta pericol de explozie sau de incendiu, nu necesita cos, nici spatiu special amenajat centralei, nu apar pierderi in conducte, iar instalarea este mult mai simpla si ieftina.

Temperatura din camera poate fi reglata individual si durata de functionare / consumul de energie al panourilor radiante cu infrarosu poate varia foarte mult in functie de conditiile climatice in zona respectiva, de izolatie, de amplasarea locuintei, etc. In general, pentru conditii normale de iarna se estimeaza o durata de 5-9 ore de functionare/zi.

Panoul radiant cu infrarosu nu emite lumina vizibila si spatele panoului radiant este izolat termic, astfel nu prezinta pericol de incendiu. Acesta poate fi montat si in baie, insa trebuie ferit de jetul de apa. Aburul nu distruge panoul radiant, in schimb previne aburirea peretilor si oglinzilor.

5. Diferente panou radiant – alt sistem de incalzire.

Nr. Diferențe/Avantaje Panoul radiant Sunjoy Alt sistem de încălzire
1
Consumul*
De la 15 W / m³ 600 W/h (0.6kw/h) pentru o cameră cu un perete exterior L4xl4=16m² x h2.5m=40m³ 5 KW/h pentru o casă medie de 120 m2 izolată termic
30 W / m³ 1250-2500 W 12 KW – 24 KW
2
Randament
Peste 95%
45% – 70%
3
Eficiență
Încălzesc corpurile solide care la randul lor încălzesc și aerul din interior
Încălzesc doar aerul, pereții rămân reci
4
Costuri pe iarnă
Mai puțin de 30%-50%
Peste 30%-50%
5
Costurile lunare
Kw consumați X (preț kw=0.5 lei) facem un calcul ușor pentru a afla consumul lunar
La gaz trebuie transformat în mc pentru a calcula – mai complicat
7
Durata de viață
20 -30 ani
7 – 10 ani
8
Autorizații - studii
Fără avize, fără autorizații, fără studii
Cu avize, autorizații, studii
9
Service post vânzare
Nu este nevoie de service post vânzare, întreținere, consumabile, filtre.
Avem nevoie de revizii, filtre, curățare țevi etc
10
Design
60x120x2cm mărime medie, culoare albă, montaj tavan (perete)
Trebuie protejate, mascate (țevi, filtre, radiatoare)
11
Siguranță
Nu prezintă risc de incendiu, explozie, asfixiere, electrocutare etc
Necesită o atenție deosebită, apar accidente.
12
Viteza, timpul de punere în funcțiune
Punere în funcțiune imediată, intrarea în parametrii optimi de funcțonare între 48-96 ore (2-4 zile)
Munca de instalare necesită mai mulți oameni iar timpul poate ajunge la 1-2 luni până la punerea în funcțiune.
13
Montaj
Necesar panouri și un electrician
Studii, taxe de conectare și contează locația amplasării. Țeava exterioară-instalare. Țeava interioară-instalare. Filtru de gaz, filtru de apă-instalare. Supapă de autorizare, senzori-instalare. Radiatoare - țevi - instalare - forță de muncă
14
Mobilitate
Sunt fixate 4-6 șuruburi – greutatea putând să difere între 2-10, demontarea și remontarea rapidă. Se poate monta dintr-o locație în alta recuperând investiția, în cazul în care vă schimbați locuința.
Țevi prin casă, prin toți pereții. Nu putem muta conexiunile, nu se permite, necesar autorizație, etc
15
Sănătate
Căldura infraroșie, ioni negativi, ioni de argint, efect terapeutic, nu consumă oxigen, nu produc curenți de aer, reglează umiditatea camerelor la valori optime
Consumă oxigen, produc curenți de aer ce pun în funcțiune praful din interior, usucă aerul
16
Confort
Diferențe de temperatură dintre tavan și podea (20-40 C), termostat pentru fiecare panou, fiecare piesă este independentă
Se produc diferențe de temperatură mari 6° – 8°C, un singur termostat pentru toata casa, un singur circuit complex
17
Oportunități
Pentru prețul curentului electric se poate negocia un abonament personalizat cu distribuitorul. Funcționarea fiecărui termostat individual poate însemna economie - funcționare personalizată în funcție de cerințele fiecărei camere
Preț fix, termostat pentru toată casa
18
Previziuni costuri
Prețul energiei electrice are o creștere lentă
Prețul gazelor și al lemnelor este într-o creștere rapidă
19
Costuri investiție*
În funcție de locațiile încălzite - poate varia de la 3000-10.000 lei
Investiție de peste 10.000 lei
20
Costuri pentru 25 ani
Sunjoy - aceeași investiție inițială
Costuri pentru revizii mai mari ca investitia ințială.
21
Comparație pe termen lung
Sunjoy este de 50% - 70% mai ieftin decât altă sursă de încălzire
Prețurile se pot dubla, chiar tripla în timp în comparașie cu panourile Sunjoy.

*Dezavantajele unei camere neizolate termic, cu pierderi mari de energie termică sunt în egală măsură pentru orice sistem de încălzire utilizat.

*Cu cât panoul radiant este mai mare cu atât durata de viață a panoului este mai mare însă consumul de energie electrică va fi la fel -panoul radiant încălzește mai rapid însă va fi oprit de termostat la atingerea temperaturii dorite.

Pentru un calcul și o dimensionare cât mai corectă a panourilor radiante vă rugăm să ne contactați telefonic sau prin email.

6. Instrucţiuni de montaj, punere în funcţiune şi întreţinere

Pentru a-i spori eficienţa este recomandat ca panourile să fie montate pe tavan, în centrul încăperii, cu latura mică a panoului îndreptată spre fereastră, la o distanţă de minim 1 metru faţă de fereastră .

În cazul în care încăperile au o înălţime mai mare de 4 m înălţime, este bine ca panourile să fie montate pe perete, la maxim 3m, înclinate la 45 grade faţă de tavan.

Panoul se fixează în perete cu ajutorul celor patru suruburi, dupa care se pun capacelele ornamentale pentru a se masca găurile de fixare. Înainte  de  alimentarea  la  230V  se îndepartează  folia  de  protecţie.

Termostatul trebuie montat pe perete, în dreptul laturii mari a plăcii radiante, la o înăltime de 1,5 – 2 metri. 

Panourile pot fi montate atât şi pe pereţii laterali ai încăperii, asemenea unui tablou insa în acest caz îi poate scădea randamentul cu 5—20%.

Panoul radiant poate fi legat la reţeaua de curent a imobilului de către un electrician autorizat sau poate fi montat un cablu cu stecker care se introduce într-o priză normală de 220 V.

Termostatul se reglează la temperatura dorită în cameră, după care panoul  va începe să funcţioneze.

Curăţarea panoului ( neaparat deconectat de la reţeaua de alimentare ) se face cu un material neabraziv, cât mai moale ( bumbac, microfibră ), uşor, umed şi fără niciun fel de soluţii de curăţat.